Historie

De historie van Ars Nobilis gaat in z'n verste tijd terug naar 1926, toen de Christelijk gemengde zangvereniging Kunst Veredelt werd opgericht. In 1999 vond een volgende belangrijke gebeurtenis plaats, n.l. de fusie tussen de twee koren Kunst Veredelt uit Leusden en Immanuel (opgericht in 1975) uit Amersfoort.
Het nieuw ontstane (huidige) koor kreeg de naam Ars Nobilis.

Immanuel is opgericht door enkele leden van de Christelijke Gereformeerde Ichthuskerk in Amersfoort op 29 mei 1975 . De eerste dirigent was Jaap Zwart sr, opgevolgd door Dick Meyer, Kees van Zuijlekom, Maria den Hertog, Willem Harold Boog en Bert van Kooten. Het koor gaf concerten in o.a. de St. Joriskerk in Amersfoort, werkte mee aan themadiensten in kerken en trad op in zorgcentra e.d.
Immanuel heeft in 1994 samen met de koren Laus Deo en Looft den Heer, beide uit Apeldoorn, een CD opgenomen in de Grote of Sint Maartenskerk in Tiel.

Kunst Veredelt is opgericht in 1926 door enkele leden van de Hervormde Dorpskerk in Leusden. Bij de oprichting werd als dirigent de heer Rooker benoemd, om later te worden opgevolgd door zijn zoon Leo. Vervolgens kwam de heer Brinks en later respectievelijk Pieter Leebeek, Martin den Boer en Bert van Kooten. Bert was tevens dirigent van Immanuel. Onze huidige dirigent is sinds 2007 Fokko Bennen.
Er is veel bewaard gebleven van de inmiddels 80 jaar historie van Kunst Veredelt. Uit het grote aantal foto's is zo maar een greep gedaan. Te zijner tijd komen dan weer andere aan de beurt.